Početna Party ideje Djevojačke Svadbeni običaji: skidanje podvezice

Svadbeni običaji: skidanje podvezice

Jeste li se ikad zapitali zašto se nosi podvezica i što ona simbolizira? U nastavku pročitajte zanimljivosti o povijesti i simbolici podvezice nekada i danas...

Skidanje podvezice, bacanje buketa, lažna mlada, bacanje jabuke preko kuće, prenošenje preko kućnog praga... sve su to svadbeni običaji koji su se davno ukorijenili na našim prostorima. Neke smo usvojili od drugih naroda, neki su naši tradicionalni, neke smo već odbacili kao zastarjele, a došli su i neki novi trendovi.

Tradicija nošenja podvezice počela je u Europi u 14. stoljeću, ali tada nije imala isto značenje kao danas. Naime, tada se vjerovalo da dijelovi mladenkine odjeće donose sreću, a podvezica je služila za pridržavanje čarapa koje je mladenka nosila. Danas imamo samostojeće čarape, pa nam u te svrhe više nije potrebna, no u međuvremenu su se s podvezicama povezali svadbeni običaji, pa ih i danas nosimo na vjenčanjima. U nekim krajevima je poznato i to da su mladenke dobivale podvezice od sretno udanih žena koje su nakon vjenčanja poklanjale neudanim kako bi im donijele sreću.

Sam običaj skidanja podvezice seže upravo do srednjovjekovne ideje da se konzumacija braka mora nečim dokazati. Uzvanici bi stoga otpratili netom vjenčane mladence u spavaću sobu i čekali pred vratima dok oni "obave posao". Potom bi mladoženja izašao, s podvezicom ponosno podignutom u zrak, a pir bi se mogao nastaviti.

Srećom, danas se to radi na nešto drugačiji način - mladoženja skida podvezicu s mladenkine noge dok ona sjedi na stolici, najčešće zubima ili rukama. Nakon njenog uspješnog skidanja baca se svim neoženjenim muškarcima, a osoba koja uhvati podvezicu obično je zadužena za ples s djevojkom koja je uhvatila buket. Jednako kao i buket koji se baca neudanim djevojkama, i podvezica danas simbolizira sreću neoženjenim uzvanicima jer se vjeruje da će se onaj koji uhvati podvezicu sljedeći oženiti.

Stara tradicija kaže da bi mladenka na svom vjenčanju trebala nositi nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno te nešto plavo. Plava boja simbolizira vjernost i odanost, a bijela čistoću, pa i podvezice uglavnom dolaze u tim bojama. Podvezicu kupuje sama mladenka ili je dobije na poklon za djevojačku večer, a u tom slučaju podvezica može biti i nešto otkačenija i šaljiva, kao što je primjerice naša dicky podvezica :)

Kupi podvezicu

Imate komentar ili pitanje?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

Ostavite svoj komentar ili mišljenje...

Sva polja su obvezna

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.