Početna Party ideje Rođendani Kako organizirati dječji rođendan?

Kako organizirati dječji rođendan?

Proslava rođendana jedan je od najvažnijih događaja za vaše dijete. Sjetite se samo kako ste se i sami kao dijete veselili svakoj proslavi rođendana, ali i samoj organizaciji i pripremama koje započinju i nekoliko tjedana unaprijed. Kako biste izbjegli stres i nervozu krenite s pripremama na vrijeme, a da bismo vam olakšali zadatak donosimo vam savjete za uspješnu organizaciju rođendana kojeg će se rado sjećati vaše dijete, ali i njegovi prijatelji.

Za početak, potrebno je donijeti odluku hoćete li rođendan slaviti u igraonici ili kod kuće. Obje opcije imaju svojih prednosti i nedostataka. Rođendaonice su dobra ideja za roditelje koji nemaju dovoljno prostora ili vremena za organizaciju rođendana kod kuće i koji si to mogu financijski priuštiti. Iako rođendaonice nude svoje programe proslava, uvijek možete donijeti svoje dekoracije prema temi koju vaš mališan odabere kako bi proslavio rođendan sa svojim omiljenim likom. Pri odabiru igraonice cijena je bitna, ali nikako ne smije biti ključni element – ono na što trebate pripaziti je svakako prostor u kojem se održavaju proslave te stručnost voditelja, odnosno animatora koji će paziti i zabavljati djecu. Nije nužno da se proslava održava u nekoj „fensi“ igraonici, ali bitno je provjeriti kome povjeravate djecu. Prostor za proslave mora biti čist, uredan, prozračan, opremljen namještajem, igrama i igračkama koji su sigurni za djecu. Prije nego se odlučite na određenu rođendaonicu svakako je posjetite i provjerite odgovara li prostor svim navedenim karakteristikama i postoje li neke nepravilnosti i opasnosti za djecu. Još jedna stvar o kojoj se morate raspitati je zabavni program koji nude rođendaonice – ako se proslava svodi samo na puštanje muzike ili crtića uz gotovo nikakvo sudjelovanje i animiranje voditelja vjerujemo da nećete biti zadovoljni ni vi, ni vaše dijete, a vjerojatno niti ostala djeca i njihovi roditelji. Stoga radije izaberite rođendaonicu s kvalitetnim i bogatim programom koji će voditi kvalitetni, stručni i educirani animatori od početka do kraja proslave.

Međutim, proslava rođendana kod kuće ipak je poseban doživljaj za svako dijete. Pruža vam mogućnost da uključite svoje dijete u pripreme za proslavu te da ih pretvorite u zabavno iskustvo uz zajedničke aktivnosti oko priprema. Osim toga, ako se odlučite sami organizirati rođendan to će vam omogućiti i neograničenu kreativnost, stoga ako imate mogućnosti za to predlažemo vam da se upustite u avanturu samostalne organizacije rođendana. Pa krenimo s popisom stvari za koje se trebate pobrinuti na vrijeme da biste uspješno organizirali dječji rođendan kod kuće!

Pošaljite pozivnice

Barem dva tjedna prije rođendana s djetetom sastavite popis uzvanika i podijelite pozivnice s točnim datumom i vremenom proslave te vašom adresom. Svakako napišite i svoj broj mobitela te zamolite roditelje da vas nazovu i potvrde vam dolazak svoje djece kako biste znali koliko će točno gostiju biti na rođendanu.

Odaberite temu

Nakon toga odredite temu rođendana prema željama vašeg djeteta. Većina djece odlučit će se za neki lik iz crtića, ali tema može biti i šareni rođendan, jednobojni rođendan, havajska, filmska, kaubojska tema, princeze ili drugo. Odabir teme ovisi o tome slavi li rođendan djevojčica ili dječak, ali i o gostima - ako se primjerice vaša djevojčica odluči za temu princeza, morate odabrati i neku temu za dječake koji će doći na rođendan. Kada se odlučite za temu nabavite dekoracije i sve što vam treba za posluživanje u skladu s odabranom temom (čaše, tanjuriće, salvete, slamčice i drugo). Preporučamo da koristite papirnate ili plastične čaše i tanjure koje možete baciti nakon rođendana (jer sigurno ne želite kasnije trošiti vrijeme na pranje posuđa). Svakako pripremite i naljepnice za čaše na koje ćete ispisati imena gostiju da se čaše ne pomiješaju. Ako ste odabrali rođendansku temu s nekim likom iz crtića kombinirajte te tematske dekoracije s jednobojnima – ne zaboravite na balone, trake i spiralne trakice, različite viseće dekoracije i dekoracije za vrata. Budući da se slavljenik ili slavljenica žele osjećati posebno na svoj dan, osmislite za njih i posebnu „kraljevsku“ stolicu, krunu (za dečke) ili tijaru (za curice), a možete ih odjenuti i u kostim po njihovoj želji. Za uspomenu su važne i lijepe fotografije kojima ćete ovjekovječiti zabavne trenutke, pa tako možete pripremiti i poseban zid ispred kojega ćete fotografirati slavljenika i goste. Na zid nalijepite scensku pozadinu i svaka fotografija izgledat će kao da je nastala u carstvu omiljenih likova vašeg djeteta!

Odabir menija

Sljedeći korak je odabir menija, odnosno hrane, grickalica, slatkiša i pića koje ćete posluživati. Pritom je važno provjeriti s roditeljima imaju li njihova djeca posebnih zahtjeva vezano uz hranu kako biste mogli pripremiti i neka posebna jela ako je to potrebno (primjerice, vegeterijansku ili bezglutensku hranu). Iako se većina roditelja odlučuje na klasičnu ponudu hrane koja uglavnom uključuje pizzu, čips i gazirana pića, preporučamo vam da se zabavite s menijem i ponudite neka „cool“ jela i pića koja će oduševiti goste. Na internetu možete pronaći bezbroj zgodnih ideja za hranu i zdrave grickalice koje možete poslužiti. Na štapiće nanižite bobice i kockice različitog sezonskog voća, a umjesto gaziranih prezaslađenih pića poslužite voćne sokove. Ako imate domaći voćni sirup možete ga pomiješati s mineralnom vodom i napraviti domaći dječji šampanjac, djeca će se oduševiti! Kao desert poslužite slastice koje ste sami pripremili – fine kreme, muffine, cupcake kolačiće s kremama u različitim bojama, posute zvjezdicama, srcima, šarenim mrvicama i drugim jestivim dekoracijama! Kolačiće poslužite u zanimljivim papirnatim košaricama s likovima iz vaše teme ili drugim motivima, a deserte i male sendviče poslužite u lijepim malim posudicama i pladnjevima. Tu je i torta koja također može biti ukrašena u skladu s temom rođendana, pa potražite i odgovarajuće dekoracije za tortu i naravno – svjećice!

Osmislite plan aktivnosti i igre

Posljednji korak u organizaciji rođendana je osmišljavanje programa za rođendan i različitih aktivnosti. Ako pustite djecu da se sama animiraju lako vam se može dogoditi da nastupi dosada ili da se djeca upuste u različite nepodopštine. Bitno je da odredite u kojoj prostoriji ili prostorijama će se odvijati proslava jer se djeca trebaju okupiti na jednom mjestu. Odredite koliko će vremenski trajati proslava (2-3 sata je dovoljno da se djeca zabave), a zatim napravite plan i popis rođendanskih igara, natjecanja i aktivnosti kojima ćete popuniti predviđeno vrijeme. Možete organizirati filmski rođendan s „ulaznicama“ za projekciju - nabavite neki crtić, zamračite prostoriju, stavite jastuke po podu i napravite kokice koje ćete poslužiti u posebnim kutijama za kokice. Ako se primjerice odlučite na gusarski rođendan pripremite kartu s blagom na kojoj ćete ucrtati lokaciju blaga, a po kući ili dvorištu ucrtajte pojedina mjesta gdje se nalaze upute kako brže stići do cilja. Kao blago možete sakriti gusarske novčiće i slatkiše koje za nagradu dobiva onaj tko ih prvi pronađe. Još jedna zabavna aktivnost je razbijanje pinjata – napunite ih slatkišima ili sitnim poklončićima i organizirajte natjecanje. Pobjednik je onaj tko prvi povuče trakicu koja otvara vratašca na pinjati iz koje ispadaju slatkiši i igračkice ili onaj tko prvi štapom razbije pinjatu (ovisi o tome je li pinjata na povlačenje ili na razbijanje, a više o tome možete pročitati u našem članku o pinjatama). Djeci zatim podijelite male poklon vrećice u koje će skupljati slatkiše koji se prospu po podu i koje će ponijeti kući kao mali poklon i znak zahvale za dolazak na rođendan. Ako imate dvorište preko ljeta možete organizirati i natjecanje trčanja u vrećama, potezanja konopaca ili igre s vodenim balonima. U kući se mogu igrati različite igre: društvene igre ili tradicionalne dječje igre poput nošenja jaja u žlici, a možete organizirati i male kreativne radionice s kojih će djeca moći ponijeti svoje uratke kući kao uspomenu na rođendan.

Bitno je samo da s pripremama krenete na vrijeme, da u njih aktivno uključite dijete i da uvažavate njegove ideje, želje i prijedloge te da cijel proces pretvorite u zabavnu aktivnost umjesto da sve radite u zadnji čas i nervozom pokvarite lijepi događaj koji vašem djetetu tako mnogo znači. Kada ste sve osmislili i pripremili preostaje vam samo da se veselite zajedno s vašim djetetom i da uzbuđeno čekate čas kada će vam na vrata pozvoniti gosti.

Dobru zabavu želi vam Party Pops!

Više ideja potražite ovdje

Imate komentar ili pitanje?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

Ostavite svoj komentar ili mišljenje...

Sva polja su obvezna

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.