Početna Party ideje Rođendani Zabava s pinjatama

Zabava s pinjatama

Što su pinjate?

Pinjate su predmeti koji se najčešće izrađuju od kaširanog papira i koriste se na različitim proslavama, najčešće dječjim rođendanima. Izrađuju se u različitim oblicima, od dječjih motiva i poznatih likova iz crtića do oblika za odrasle te općenitih oblika kao što su zvijezde, srca i slično. Također su veoma popularne pinjate koje predstavljaju različite osobe iz političkog života, posebice kad se uzme u obzir način na koji se pinjate koriste :)

Kako se koriste?

Pinjate se pune slatkišima, sitnim igračkicama i konfetima, a koriste se kao društvena igra u kojoj sudjeluju svi uzvanici na dječjem rođendanu. Pinjata se priveže na jedan kraj užeta i objesi na strop dok drugi kraj užeta treba biti slobodan kako bi se visina pinjate mogla regulirati ovisno o visini igrača.

Igra je zamišljena tako da djeca stanu u red ili u široki krug oko pinjate, a slavljenik započinje igru. Djeci se veže povez oko očiju, daje im se štap i zavrti ih se ukrug da im se oteža pronalaženje pinjate, a cilj je udarcem štapom razbiti pinjatu. Svaki igrač ima dva do tri pokušaja, a igrači se izmjenjuju dok se pinjata napokon ne uspije razbiti. Iz pinjate tada ispada sadržaj, a uzvanici sa slavljenikom skupljaju prosute slatkiše i igračkice u poklon vrećice za uzvanike (eng. lootbags).

Izvor: Pinterest

Smisao igre je, naravno, zabava, ali i to da svako dijete ode kući sretno s poklončićima koji će ih podsjećati na rođendansku zabavu na kojoj su bili. Neke pinjate ne moraju se razbijati nego se otvaraju povlačenjem trakica koje vise iz njih, ali konačni rezultat uvijek je isti – mnoštvo sitnih poklončića za uzvanike.

Naravno, igru moraju nadzirati odrasli i paziti da igrači koji čekaju svoj red stoje dovoljno daleko od igrača koji pokušava razbiti pinjatu da ih slučajno ne udari štapom. Također, pinjatu je poželjno smjestiti u neki širi prostor ili vani na otvorenom kako se ne bi razbili ili oštetitli prozori, pokućstvo i ukrasi.

Kratka povijest pinjata

Najčešće se povezuju s Meksikom, iako se pretpostavlja da njihovi korijeni potječu iz Kine. U Europi su se pojavile u 14. stoljeću, a njihovo ime potječe od talijanske riječi pignatta. Ovu europsku tradiciju u Meksiko su donijeli Španjolci, iako je tamo već postojala slična tradicija. U Meksiku je korištenje pinjata bilo religijskog karaktera, a danas se izgubilo to značenje te su pinjate postale sastavni dio različitih zabava.

Naše pinjate ručni su rad tradicionalnih meksičkih obrtnika, a ponudu možete pogledati ovdje.

Više ideja potražite ovdje

Imate komentar ili pitanje?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

Ostavite svoj komentar ili mišljenje...

Sva polja su obvezna

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.